Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Hμερολόγια Καταστρώματος

Είναι περίεργο. Πιάνεις τον εαυτό σου να εναλλάσσει τις σκέψεις του και τη διάθεση του με ταχύτητα φωτός. Τα εναλλάσσει τόσο ριζικά, και αναρωτιέσαι τελικά αν ποτέ υπήρξες στην προηγούμενη κατάσταση. Συνειδητοποιείς ότι όλα είναι τόσο προσωρινά. Όλα παροδικά και μεταβαλλόμενα. Τα συναισθήματα, οι καταστάσεις. Και συνειδητοποιείς το ακόμα καλύτερο. Ότι τα γεγονότα παίρνουν την αξία που θα τους δώσεις εσύ. Λυπάσαι για το παρόν, ανησυχείς για το μέλλον, χωρίς κανένα νόημα. Άλλωστε όπως άκουσα πρόσφατα, "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού, αλλά και ουδέν προσωρινότερον του μονίμου".


Παλαιότερα δεν το πίστευα. Θεωρούσα πως η ευτυχία δεν είναι προσωπική υπόθεση. Ότι εξαρτάται από τα τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή καθενός. Είναι η τύχη αυτή που θα καθορίσει αν κάποιος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος. Τώρα όχι. Δεν το πιστεύω πια. Η τύχη παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στην ψυχική μας διάθεση. Αλλά δεν είναι αυτή που μπορεί να μας κλέψει τη χαρά. Είμαστε εμείς που θα την αφήσουμε να το κάνει. Είμαστε εμείς και το πως διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις. Είμαστε εμείς που αφήνουμε τα συναισθήματα είτε θετικά, είτε αρνητικά, να μας κυριεύσουν. Είναι από εμάς που εξαρτάται η ευτυχία μας και μόνο!


Η ζωή είναι μικρή. Κλισέ μεν, πραγματικότητα δε. Ας αφήσουμε επιτέλους τους κανόνες, τα πρέπει, τα μη και ας κάνουμε απλά αυτά που θέλουμε. Ας ζήσουμε όπως επιθυμούμε εμείς, για εμάς. Ποιος τελικά μπορεί να ορίσει το σωστό και το λάθος; Το νορμάλ και το περίεργο; Ποιος μπορεί να πει, καλή η δεύτερη ευκαιρία, αλλά όχι η τρίτη; Όχι εγώ. Ούτε καν για τη δική μου ζωή, αφού άλλωστε είμαι πολύ ανακόλουθη με αυτά που λέω. Ζήστε όπως θέλετε! Αυτή είναι η δική σας ζωή. Και να θυμάστε πως μερικές φορές το τέλος είναι καλό. Ένα ξεκάθαρο τέλος, θα φέρει μια ξεκάθαρη αρχή. Μια αρχή. Όχι συνέχεια. Πολλές φορές αυτό είναι το μυστικό. Να πατάς ένα clear recent history. Και να ξεκινάς new session.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου