Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Ο υπολογιστής των...20 ευρώ εδώ και τώρα!!!

 Βούιξε το διαδίκτυο[και όχι internet, για να μιλάμε και σωστά ελληνικά :P], πριν κάποιες μέρες όταν ανακοινώθηκε ο υπολογιστής των 20 ευρώ..
Ο Raspberry Pi!!
 Ο λόγος φυσικά για τον Raspberry Pi, τον υπολογιστή που έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας και κοστίζει 16 λίρες.
Το συγκεκριμένο gadget κατασκευάζεται από την ομώνυμη εταιρία και έχει χρηματοδοτηθεί από το Cambridge University..Είναι ένας Mini υπολογιστής που είναι βασισμένος σε επεξεργαστή παρόμοιο εκείνων που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και συγκεκριμένα σε ARM processor, και θα ''τρέχει'' μία απλοποιημένη μορφή Linux,το οποίο είναι δωρεάν λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές!
 Θα κυκλοφορήσει άμεσα σε 2 εκδόσεις: Την standard που κοστίζει ακριβώς 19,6 ευρώ και έχει RAM μνήμη 128ΜΒ και μία πιο ακριβή έκδοση με 256MB RAM που θα κοστίζει 42 ευρώ και θα έχει θύρα ethernet για σύνδεση στο internet!!
Αν βιαστείτε να πείτε ότι η βασική έκδοση θα είναι ελλιπής, τότε κάνετε λάθος διότι θα έχει θύρες σύνδεσης USB 3, HDMI για σύνδεση με οθόνη υψηλής ανάλυσης καθώς και την δυνατότητα αναπαραγωγής ταινιών ανάλυσης 1080p! 
 Το σημαντικότερο βέβαια κατά τη γνώμη μου είναι η μελλοντική χρήση του. Αν και είναι κάπως νωρίς, οι κατασκευαστές του μιλάνε για εφαρμογές του σε σχολεία και γενικότερα στην εκπαίδευση, κάτι που το κάνει τουλάχιστον ευπρόσδεκτο! 
 Εντυπωσιακό, έτσι?? Το μέλλον της απόλυτης φορητότητας είναι εδώ :)

1 σχόλιο: